2009-09-06 16:10:45• hírek • MTI/dpa

Letakarták a testszobrot

Tilos a nyilvánosság előtt kiállítani Gunther von Hagens testpreparátor vitatott munkáját, amely két, úgynevezett plasztinációs eljárással preparált holttestet szexuális aktus közben ábrázol.

Az augsburgi közigazgatási bíróság gyorsított eljárásban jóváhagyta a város még augusztusban kelt tiltási határozatát. Az indoklás szerint a Testvilágok (Körperwelten) című kiállításon a holttest-szex ábrázolása nem más, mint a törvényekkel védett emberi méltóság elleni jogtalan támadás. Pedig ez a jog a halál után sem veszíti el érvényét. Az elhunytak teste személyiségük megsemmisítésével ezúttal egyszerűen anyaggá degradálódott - áll az indoklásban.

Kurt Gribl, Augsburg főpolgármestere üdvözölte a döntést. A bíróság von Hagensre tízezer euró pénzbüntetést is kiszabott. Gribl személyesen hajtotta végre az ítéletet, és maga takarta le a szobrot. A kiállítás szervezői nem kívántak nyilatkozni.

Gunther von Hagens 1977-ben fejlesztette ki áttörő tartósítási technikáját, mely szerint az emberi szövetek folyadék- és zsírtartalmának eltávolítása után műanyaggal tette a preparátumokat időtállóvá. Ez az eljárás a plasztináció. 1996-ban tartotta első kiállítását különlegesen előkészített preparátumaiból Japánban, mely egyrészt csodálatot, másrészt felháborodást keltett. Azóta emberek ezrei próbálják felajánlani testüket von Hagensnek, aki küzdve az állandó ellenállással, járja a világot, hogy népszerűsítse az emberi test szépségét egy igen sajátos művészeti megközelítésben.

A vitatott alkotásról Hagens korábban úgy nyilatkozott, hogy a fekvő férfin ülő nőt nemi aktus közben ábrázoló akt az emberi élet ciklusait bemutató kiállítás szerves része.


Gunther von Hagens testpreparátor és vitatott munkája


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: